Jumat, Agustus 18, 2006

Semut, dia dan panjang

Satu malam di sebuah asrama putera. Disebuah sekolah. Di tengah-tengah kotaraya, yang agak sibuk bila penghuni-penghuni pejabat mula membanjiri jalanrayanya. Lepas balik dari night study, budak-budak kelas arab.

"Wah, panjangnya ngko punyer!" Jerit Lee Konyo. "Aku punya pon tak panjang macam ko tu. Apa petua ngko?" Sambungnya lagi sambil terus menerus menjeling.

"Ala. Biaser laa kalu panjang macam nih Lee. Nih barulah standard bebudak form two macam kita neh," Imam. Seorang budak kacukan lelaki dan wanita yang lahirnya di kota sejuk, London.

"Mana? Aku nak tengok gak," dia, dari dorm sebelah datang dengan menyelit.

"Ah, nak tengok aku punya, bagi tengok ngko punya dulu," Imam. Lee hanya mengangguk-anggukkan kepala.

Mendengarkan itu, tertunduklah si dia. Dia tahu dia punya pendek. Tak macam Lee Konyo yang sedang-sedang dan Imam yang panjang berjela itu. Tu baru form two. Kalau form five? Mesti lagi panjang.

Mmm, entah lah apa nak dijawabnya esok. Dah memang dia takde idea nak buat karangan bahasa arab tuh. Lee Konyo lansung tak nak sumbangkan isi-isi penting. Imam plak memang dah diketahui tahap kesombongannya. Pandai tapi sombong.

Dah memang nasib kena menjawablah esok dengan ustazah yang macam singa tuh pasal apa karangan bahasa arab dia pendek.

Malam itu, di dorm hujung blok asrama putera. budak-budak kelas arab.

21 Comments:

At 10:21 AM, Blogger PuteriSatu said...

muehehehhe...klu lagi panjang lagi best...

lagi panjang karangan ..lagi best baca....mueheheh..

1st time visit blog nih....

 
At 10:28 AM, Anonymous Anonim said...

heheheehe....saya pikir apanya yang panjang?? :D

Ternyata ..karangan !

Bunda Shafiya

http://keluargazulkarnain.blogspot.com

 
At 11:20 AM, Anonymous gitartong said...

ala.. dah agak dah..

 
At 12:50 PM, Anonymous ron97 said...

ini tektik lama nii
booo!
hahaha

imam kecik tu pandai takleh tumpang

 
At 1:11 PM, Anonymous wickedwitch said...

cehhhh..

 
At 8:59 PM, Blogger Orochi said...

hahaha... karangan panjang berjela-jela tapi isi tarak.. hahaha...

 
At 12:03 AM, Blogger Titicaca said...

huish..ko ni sajer jer...kus semangat..

 
At 4:00 PM, Anonymous Azhar Ahmad said...

Bak kata Mat Jan dalam Ayah Kita Bos, yang dipetik dari kata-kata Dr Ismail Thambi

"Panjang atau pendek bukan masalahnya, tetapi kepuasan lebih diutamakan"

Hehhehe.

 
At 5:40 PM, Blogger blackpurple said...

Nasib baik aku baca dari bawah...hehehe

 
At 2:46 PM, Blogger kasutVINCCI said...

apa yg pjg, apa yg pendek tu?

 
At 8:54 AM, Blogger Sayuti said...

standard la tu. haha

 
At 9:55 AM, Blogger Sleepless in Gelugoq said...

ala..karangan bhs arab, pendek pun cukup, janji isi ade and vocab power.
hahaha

ceh semut:P

 
At 10:30 AM, Blogger sinaganaga said...

aku. tiga tahun belajar bahasa Arab. - tak pernah past, alahai!

 
At 3:50 PM, Blogger Aku Bukan Bidadari said...

wei ko neh senget..hehehhehe

aku belajar bahasa arab

dajajakun = ayam jantan
bintun = ayam betina
samakun - ikan

lagi nanti2 lah aku tulis.. hehehee

 
At 4:15 PM, Blogger semut said...

putri,
welcome my dear.

bunda,
hehe.ya.ya. ternyata ya..hehe

cikgu artis,
apa yang kau dah agak?

ron,
imam tuh memang takleh pakai,

wicked,
cehh!!

orochi,
isi memang takder.haha.

titi,
abg kusss..

azhar,
ya.pendek tapi puas.

jowo,
kau memang bernasib baik.

kasut,
alah..takkan tak tau kot.ehem..ehem..

sayut,
ya.standerd la tuh..hehe.form two punya kan.

sleepless,
ya.pendek tapi 'vocab'nya yang power.hehe

bro,
alahai...same ler kite..hehe

abb,
kalbun = anjing
khinzirun = khinzir.
ahaha

 
At 9:56 AM, Blogger Ayu said...

hahaha semut sabo jek laaaaa

 
At 10:01 AM, Blogger semut said...

ayu,
sabo je la ek..hehe

 
At 12:33 PM, Anonymous Anonim said...

Excellent, love it! jogging reebok stroller 20 Digital printing blow up service brisbane pilates yoga Recipe liquid valium shot zoloft alchohol http://www.pamela-anderson-tommy-video.info/free-pamela-anderson-tape.html Opis lekw zyrtec zoloft fucks you up Find the number for proactiv Levaquin and ucla Cpanel web hosting india

 
At 1:41 PM, Anonymous Anonim said...

best regards, nice info Breast augmentations san diego breast augmentation safebreastaugmentation.com Pocket watches high quality swiss 2006 honda accord rim pictures Ring tone rihanna sos Ucr registrar 22 22restaurant account merchant

 
At 4:51 AM, Anonymous Anonim said...

Excellent, love it! Turtle papers launches 2005 fine stationery collection at Table tennis on line prozac for cats Smell of camphor fragrance of jasmine Dolce gabana handbags bikini Muskoka resorts http://www.eczema-psoriasis.info latina ultram hobart lx dishwashers Eagle pass texas accutane online law school legal Weddings golf courses las vegas

 
At 3:16 AM, Anonymous Anonim said...

This is very interesting site... Action of onset cialis financial planning for disabled children http://www.internet-software-1.info Co insurance life stonebridge Re buspar for depression Ebay.co.uk pdas computing hewlett packard palm Ralph lauren sweat shirt Jeep wrangler engine code 04 1409 http://www.cooking-schools-7.info

 

Posting Komentar

<< Home