Senin, Desember 04, 2006

Negaraku

"Berdiri tegak semua.Barisss sedia."

Negaraku,
Tanah tumpahnya darahku,
Rakyat hidup,
Bersatu dan maju,
Rahmat bahgia,
Tuhan kurniakan,
Raja kita,
Selamat bertakhta

Rahmat bahgia,
Tuhan kurniakan,
Raja kita,
Selamat bertakhta.


"Senaaaang diri.Rehatkan diri"

Aku akan mula tersengih sorang-sorang bila ada wartawan yang bertanyakan tentang lirik lagu Negaraku kepada segelintir 'rakyat-rakyat'nya. Sebab memang ramai yang tidak menghafal lagu ini.

Dan aku juga tersengih seorang diri bila ada seorang bapa yang marah padaku kerana telah merotan anaknya hanya disebabkan tidak boleh menyanyikan lagu negaraku dengan betul.walaupun anaknya itu sudah berada di sekolah selama tiga tahun.

Penting sangat ker lagu Negaraku ini? Ntah laa..*sigh* sambil menggeleng kepala.

13 Comments:

At 1:46 PM, Blogger zwitterion said...

wow, cikgu semuat merotan anak orang..heheh.
Baru tanya lirik Negaraku..bila Nabi Muhammad lahir pun belum tentu bapak org boleh jwb..

 
At 1:47 PM, Blogger zwitterion said...

maaf; cikgu semut, bkn semuat..haha

 
At 1:49 PM, Blogger blackpurple said...

Kau jangan.. Hattan tu siap nak kena campak dalam laut tu 'salah' nyanyi lagu Negaraku...

 
At 2:20 PM, Blogger semut said...

Zwit,
maafmu diterima.hehe.dan bapak itu juga telah dipersoaljawabkan.

jowo,
itula pasal.juga perumpamaan yang aku buat untuk 'papa' yang marah itu

 
At 2:52 PM, Blogger cuaca said...

itulah pasal tak pasal2 Hattan top sekejap dengan isu lagu negaraku itu.

 
At 4:32 PM, Blogger Ayu said...

lepas ni cikgu kene ajar dorang semua bg pandai nyanyi dan hafal lirik yer cikgu :)

 
At 2:08 AM, Blogger Pa'chik said...

ko saje ni nak rotan budak... hik hik

kamu cakap la kat papa tu, tak hapal lagu negaraku tak leh masuk sekolah khayalan. Mesti dia tak marah.

 
At 7:30 AM, Blogger semut said...

cuaca,
hihi.hatan,hatan.

ayu,
rasanya memang kena buat macam tuh laa

pa'chik,
mujur aku tak suruh si papa tuh yang menyanyi dalam phone.

 
At 1:16 PM, Blogger Azhar Ahmad said...

Owhhhhh, ia sangat penting... Aku teringat lagu Terang Bulan....

Terang Bulan, Terang Bulan Di Kali,

Buaya Timbul, Disangkalah Mati

Jangan Percaya Mulutlah lelaki,

Berani Sumpah Tapi Takut Mati!

Jangan Percaya Mulutlah Lelaki,

Berani Sumpah Tapi Takut Mati!

nguahahhahah, nyanyi ikut ngeraku nyer melodi

 
At 8:22 PM, Blogger kemat said...

saper2 tak ingat kita halau buang negara jer ..hehehe

 
At 1:18 PM, Anonymous ron97 said...

aku tak taulah mak bapak skrg ni.
anak kena rotan sikit pun dah melenting.
anak manja gila.
aku kalau dulu, balik mengadu kena rotan,(kalau berani) double kena ngan bapak aku pulak.

 
At 1:06 PM, Blogger semut said...

pak Aa,
sungguh indah lagu itu kan?

kemat hassan,
hehe, yang takleh ngucap?

ron,
aku yakin kebanyakkan blogger mempunyai kenangan dimarah oleh mak pak kalau merepot kata cikgu rotan/pukul/marah kat diorang kan?

 
At 1:09 AM, Blogger Junita said...

Ada dengar tak lagu kebangsaan Qatar masa opening Asian Games. Patriotik gila la melody dia... ada umph. Negaraku kita ni leleh ja...
Dah tu nak kena puji raja pasai apa? Patut puji tuhan la bebanyak...

 

Posting Komentar

<< Home